Karma monobiałkowa. Dlaczego warto żywić nią kota lub psa z alergią?

Wybór gotowych karm dla psów i kotów jest niezwykle szeroki. Z jednej strony niedoświadczony właściciel czworonoga może poczuć się zagubiony, z drugiej – tak szeroka paleta możliwości umożliwia doskonałe dopasowanie karmy do konkretnego zwierzęcia – także takiego, które ma problemy z alergią i nietolerancją pokarmową. U takich psów i kotów bardzo dobrze sprawdzają się karmy monobiałkowe.

Mięso dla psa w misce

Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu czworonoga. Pełni m.in. funkcję budulcową, pomaga w trawieniu i zachowaniu odporności. Może być także źródłem energii. Jednak mimo tak znaczącej roli, to właśnie białko najczęściej stanowi przyczynę alergii u naszych domowych pupili.

Idea karm monobiałkowych jest prosta – są źródłem tylko jednego rodzaju białka. W karmach dla psów i kotów najczęściej jest to białko pochodzenia zwierzęcego – np. kaczka, dziczyzna, jagnięcina, królik, niektóre ryby. Celowo dobrano do tego typu karm mniej popularne rodzaje mięs – czworonogi zazwyczaj mają alergię na ten składnik, który często występował w ich diecie (np. kurczak, wołowina). Producenci rezygnują równocześnie z dodatkowych źródeł białka, np. w postaci pszenicy czy soi.

Nie należy mylić karm monobiałkowych z weterynaryjnymi karmami przeciwalergicznymi, które najczęściej zawierają białko hydrolizowane – czyli takie, które w naturalnej formie mogłoby uczulać zwierzę, ale po procesie hydrolizacji jest przyswajalne i nie wywołuje reakcji alergicznych.

Pies z alergią

Psy są alergikami znacznie częściej niż koty. U obu gatunków, w przypadku stwierdzenia alergii na któryś ze składników pokarmowych, karmy monobiałkowe są dużym ułatwieniem dla właścicieli. Na początkowym etapie służą do potwierdzenia lub wykluczenia alergii pokarmowej, następnie – do przeprowadzenia diety eliminacyjnej i znalezienia tolerowanego przez organizm źródła białka. Później sprawdzają się jako bezpieczna karma bytowa, a więc taka, którą pies lub kot je na co dzień. Zadbajmy jednak o to, aby karma była dobrej jakości, a niedobór aminokwasów spowodowany w naturalny sposób tylko jednym źródłem białka – uzupełniony przez producenta.

Zalety karmy monobiałkowej

  • w prosty sposób można przeprowadzić dietę eliminacyjną bez rezygnacji z podawania psu pełnowartościowych, odpowiednio zbilansowanych posiłków
  • łatwo utrzymać stałą dietę przez okres szukania czynnika alergicznego (nawet 8-10 tygodni), co ważne, ponieważ zaobserwowanie reakcji alergicznej wymaga czasu (objawy pojawiają się nawet po kilkunastu dniach)
  • ograniczenie składników ułatwia wykluczenie z diety alergenu
  • prostszy dobór karmy dla psa – alergika
  • możliwość podawania czworonogowi nieuczulającej karmy przez długi czas
  • chętniej zjadana przez zwierzęta – idealna dla “niejadków”
  • łatwiejsza dostępność i niższa cena niż w przypadku karm weterynaryjnych